Tips Membeli Pakaian Perkahwinan

Tips Membeli Pakaian Perkahwinan

 

Membeli atau memilih pakaian perkahwinan boleh menjadi satu proses yang amat tertekan pada pasangan pengantin. Bagi pengantin yang ingin merancang untuk membeli pakaian pengantin, anda boleh ikuti tips dibawah bagi bersiap sedia untuk membeli-belah pakaian.

 

1. Tahu bentuk badan anda

Ia adalah sangat penting bahawa pengantin untuk tahu sama ada mempunyai bentuk badan yang persegi, ‘pear’, epal atau ‘hourglass’. Terdapat banyak laman web yang menyediakan gambaran jenis badan asas. Pengantin yang mempunyai badan yang ‘pear’ dan ‘hourglass’ akan kelihatan cantik dalam busana yang berbentuk A-line dan jatuh pakaian pinggang. Kepada pengantin yang mempunyai bentuk badan yang persegi atau epal cenderung untuk kelihatan terbaik dalam gaun bola dan garis pinggang empayar.

 

2. Selesakan diri dengan kulit anda

Ia adalah penting bahawa pengantin yang selesa dengan kulitnya sendiri sebelum memulakan pencarian untuk pakaian perkahwinan. Pengantin perlu bersedia untuk mencuba pelbagai gaya pakaian dan harus melakukan yang terbaik untuk meghapuskan perasaan yang negatif tentang penampilan diri.

 

3. Mengambil cuti pada waktu ‘Alterations’

Membeli pakaian saat-saat akhir adalah masalah yang sangat besar bagi pengantin. Pengantin ideal harus meninggalkan sekurang-kurangnya tiga bulan antara pembelian pakaian pakaian dan tarikh perkahwinan. Ini membolehkan penghantaran pakaian, awalan ‘fitting’ dan apa-apa perubahan yang perlu.

 

4. Perhiasan busana

Manik, kristal dan ‘baubles’ boleh kelihatan menarik tetapi jika berlebihan boleh menambah berat badan yang ketara untuk pakaian. Pengantin yang kebetulan berkahwin pada hari yang cuaca panas mungkin akan menyebabkan ketidak selesaan pada diri pengantin dan juga hanya akan menambahkan berat keseluruhan pakaian itu. Pengantin juga perlu berhati-hati untuk memakai perhiasan terutama perhiasan yang terletak di pinggang.

 

4. Pilih pakaian yang selesa

Kebanyakan pengantin akan memakai antara lima dan enam jam dalam pakaian perkahwinan mereka. Walaupun ia adalah penting untuk kelihatan hebat dalam pakaian,  ia juga penting untuk keselesaan diri sendiri. Jadi pengantin perlu memilih gaya dan kain yang membolehkan anda senang bergerak dengan selesa. Selain itu, pemilihan aksesori pengantin yang betul juga memainkan peranan yang penting.

 

Untuk menyewa atau membeli persiapan majlis perkahwinan anda, boleh layari portal online di Outletkahwin.com

logo

Photo credits: from google.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s