Memilih Baju Pengantin

Anda tengah merancang untuk perkahwinan anda, dan juga tengah mencari baju pengantin, anda mungkin mendapati banyak jenis dan pilihan untuk baju pengantin sehingga anda keliru yang mana satu baju yang sesuai dengan badan anda. Jadi bagi mengelakkan anda mencuba beratus-ratus pakaian perkahwinan, maka anda boleh ikuti panduan dibawah untuk memilih baju pengantin.

 

Pakaian Perkahwinan Jenis A-line

A-line gaun adalah gaun perkahwinan yang biasa menjadi pilihan bagi kepada bakal pengantin. Gaun jenis A-line adalah jenis pakaian yang besar dibahagian bawah sama seperti huruf ‘A’. Pakaian A-line boleh dipakai oleh pelbagai bentuk dan saiz. Kedua-dua wanita rendah dan tinggi akan mencari jenis pakaian ini. Walaupun hampir semua orang kelihatan cantik dalam fesyen A-line, tetapi bagi bakal pengantin yang ingin sedikit kelainan mereka perlu mencari gaya selain jenis A-line.

 

Pakaian Perkahwinan Jenis Bola Gaun

Pakaian perkahwinan jenis bola gaun adalah pakaian yang mempunyai skirt yang besar sekali. Pakaian ini merupakan pilihan elegan untuk majlis perkahwinan formal atau tradisional. Kebiasaanya potongan korset akan menjadi pilihan yang terbaik untuk pakaian jenis bola gaun. Pakaian jenis ini sesuai untuk bakal pengantin yang ingin menampakkan lebih kecil kerana pakaian ini boleh meningkatkan lekuk dipinggang dengan mengetatkan bahagian pinggang. Selain itu, pakaian ini sesuai kepada bakal pengantin yang berbentuk pear kerana skirt besar boleh membantu untuk menyembunyikan badan-badan yang dibawah. Pakai ini tidak sesuai kepada bakal pengantin yang rendah dan yang mempunyai rangka kecil kerana skirt besar boleh cenderung kepada mereka lebih kecil.

 

Pakaian Perkahwinan Jenis Ikan Duyung

Pakaian ikan duyung adalah pakaian yang menawarkan lekuk badan kelihatan, dan skirt akan bermula dari bawah lutut. Pakaian ini sesuai kepada bakal pengantin yang ingin menunjukkan lekuk dibadan. Maka, pilihan ini sesuai kepada bakal pengantin yang berbadan hourglass, dimana pinggang yang berbentuk kecil. Untuk bakal pengantin yang besar di bahagian pertengahan, pakaian ikan duyung ini tidak sesuai bagi anda, kerana dia akan menampakkan lagi bahagian besar anda.

 

Pakaian Perkahwinan Jenis ‘Sheath’

Pakaian jenis ‘sheath’ adalah pakaian yang jenis berbentuk lajur, dimana skirt akan lurus sepanjang badan dan bukannya yang berbentuk keluar seperti pakaian perkahwinan yang lain. Pakaian yang jenis ‘sheath’ sesuai kepada bakal pengantin yang rendah kerana ia akan membantu bakal pengantin kelihatan lebih tinggi. Selain itu, gaya ini juga sesuai kepada bakal pengantin yang langsing yang mempunyai dada dan pinggul yang kecil kerana ia akan mewujudkan keanggunan. Untuk bakal pengantin yang berbentuk pear, dimana bahagian bawah bulat dan atas kecil anda tidak disarankan untuk memakai pakaian jenis ‘sheath’.

 

Untuk menyewa atau membeli persiapan majlis perkahwinan anda, boleh layari portal online di Outletkahwin.com

logo

Photo credits: Outletkahwin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s