Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Menjual Baju Perkahwinan

Perkara anda perlu tahu sebelum menjual baju perkahwinan

Kemungkinan baju pengantin anda adalah sesuatu baju yang paling mahal anda pernah beli seumur hidup anda, ia mungkin sesuatu yang anda terpaksa menggali jauh kedalam akaun simpanan anda untuk mampu membelinya. Selain itu, ia pasti akan menjadi barang kenangan anda untuk perkahwinan anda. Tetapi, jika anda tetap ingin menjualnya, terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan.

Anggaran baju perkahwinan

Anda mungkin telah membayar beberapa ringgit Malaysia untuk menempah dan membuat baju perkahwinan anda, tetapi anda perlu tahu dimana jika anda ingin menjualnya kembali anda mungkin tidak dapat menjual dengan harga asal anda semasa membeli. Anda mungkin dapat menjual kembali sehingga 50 peratus  jika anda menjualnya dalam tempoh dua tahun setengah. Ia bergantung kepada fesyen, kain dan nama jenama terkenal, maka anda boleh membuat anggaran berapa harga untuk menjual baju perkahwinan anda.

Dimana anda ingin menjualnya

Terdapat banyak kedai-kedai online yang anda boleh cari untuk menjual baju perkahwinan anda, tetapi jika anda tidak berani, anda boleh mencari atau membuat panggilan dengan mana-mana butik untuk bertanya dan menjualnya kepada mereka.

Pastikan anda betul-betul ingin menjualnya

Sebelum anda membuat keputusan untuk menjual baju pengantin anda, anda perlu pastikan yang anda sudah sedia sepenuhnya untuk menjualnya. Sesetengah orang mengaggap bahawa pakaian perkahwinan mereka mempunyai sentimental value tersendiri atau mereka mempunyai impian satu hari nanti memberi pakaian mereka untuk anak mereka. Maka, hanya perlu pastikan anda sudah bersedia untuk menukarkan baju anda kepada wang ringgit.

Cara anda menjual

Pastikan pakaian anda dalam keadaan baik selepas perkahwinan anda dengan mendapatkan seorang profesional untuk membersihkannya. Jika ia dalam keadaan yang baik, anda mungkin akan mempunyai peluang yang baik untuk menjualnya. Cuba untuk menjualnya dalam tempoh beberapa tahun, jadi fesyen anda masih popular dan dicari.

Untuk menyewa atau membeli persiapan majlis perkahwinan anda, boleh layari portal online di Outletkahwin.com

logo

Photo credits: Google

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s