7 Bahan Yang Anda Boleh Menghilangkan Lingkaran Gelap Pada Mata

7-bahan-yang-anda-boleh-menghilangkan-lingkaran-gelap-pada-mata

Disebabkan anda terlalu sibuk untuk menguruskan majlis perkahwinan anda sendiri mungkin anda akan kekurangan tidur. Maka, terserlah lingkaran gelap bawah mata anda pada hari perkahwinan anda. Untuk mengelak dari situasi ini, mari ikuti cara-cara bagaimana untuk mencegahnya.

Hirisan timun

Timun kaya dengan kandungan air dimana ia akan membantu menghidrat kebawah mata halus anda. Selain itu, ia juga mempunyai vitamin K iaitu untuk membantu mengurankan sebarang keradangan atau perubahan warna. Maka, untuk membuatnya anda hanya perlu memotong timun secara nipis dan biarkan beberapa minit sebelum menggunakannya.

Hirisan kentang

Jika anda tiada timun dirumah, ada juga boleh mencuba dengan menggunakan hirisan kentang untuk menggantikanya. Caranya adalah sama, anda perlu menghiris kentang anda secara nipis, kemudian letakkan beberapa minit kedalam peti sejuk.

Daun pasli

Anda juga boleh menggunakan daun pasli bagi menghilangkan lingkaran gelap bawah mata. Daun pasli ini adalah kaya dengan vitamin C dan K, dimana ia dapat membantu mencerahkan kulit dan mengurangkan bengkak bawah mata. Cara untuk menggunakanya adalah dengan mencampurkan daun pasli yang dicincang didalam air panas, ini adalah untuk mengeluarkan air daun itu. Kemudian, biarkan ia sejuk dan letakkan dibawah mata anda dengan menggunakan span makeup.

Mask kunyit

Kunyit adalah salah satu rempah yang sangat banyak kegunaanya. Dimana bahan curcumin yang aktif dalam kunyit  boleh menjadi ejen anti-radang yang kuat yang boleh mengurangkan keadaan bengkak dan juga mencerahkan warna pudar. Caranya adalah dengan mencampurkan kunyit kedalam air nenas dan kemudian letakkan terus kepada lingkaran hitam anda. Anda dinasihatkan untuk berhati-hati untuk tidak sapukan terlalu dekat dengan mata anda.Selepas sepuluh minit, lapkan sisa dengan menggunakan tuala kecil yang hangat. Air nenas ini adalah berfungsi untuk mencerahkan kulit, dimana ia kaya dengan vitamin C.

Bags tea

Tea bukanlah hanya digunakan untuk dihidangkan sebagai minuman, ia juga boleh digunakan untuk mengecutkan saluran darah dan juga mencerahkan bayang-bayang apabila ia diletakkan pada kulit anda. Selepas anda selesai minum air tea anda, bags tea anda boleh diletakkan didalam peti sejuk selama sekurang-kurangnya 20 minit. Kemudian, anda boleh letakkan pada mata anda.

Untuk menyewa atau membeli persiapan majlis perkahwinan anda, boleh layari portal online di Outletkahwin.com

logo

Photo credits: Google.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s